Advertenties

Advertenties

Advertenties

De Chirurgenknoop, misschien beter bekend als Waterknoop of Surgeons Knot, is goed te gebruiken tijdens het knopen van onderlijnen en bij het maken van een voorslag tussen twee nylon lijnen. Zodra er gevlochten, lees Dyneema, lijnen gebruikt gaan worden, verliest deze knoop echter te veel grip en adviseren wij andere knopen uit het rijtje voorslagknopen. Een echte Nylon lijn to Nylon lijn knoop dus. In de illustratie hieronder hebben wij de leader of op zijn Nederlands de voorslag versie voor je uitgewerkt. Volg de link als je met de Chirurgenknoop een handig zijlijntje wilt knopen.
 
De verbeterde Albrightknoop is net als de "gewone" Albrightknoop een echte voorslagknoop binnen de hengelsport. Hij is supersterk en zeer betrouwbaar. Persoonlijk vinden wij de verbeterde versie zelfs iets beter, maar vooral makkelijker om te knopen, dan de "gewone" Albrightknoop. Alle soorten van vislijnen kunnen met deze visknoop gecombineerd worden. Denk hierbij aan de combinaties nylon - nylon [monofilament], fluorocarbon - nylon, maar ook nylon met een dyneema vislijn. De combinatie fluorocarbon - dyneema zal je niet vaak toepassen vanwege de hoge kostprijs van het fluorocarbon, maar het kan wel!
 
De dubbele Grinner maar dan anders is een knoop die gebruikt wordt in de zeehengelsport maar zeer zeker ook bij de binnenwatervisserij toegepast kan worden. Vooral bij het overbruggen van enorme afstanden, waarvoor zware loodgewichten een vereiste zijn, is deze knoop aan te raden. Hij kan toegepast worden bij een verbinding tussen 2 nylon lijnen van ongelijk dikte maar ook om een nylon lijn te verbinden met een Dyneema lijn.
 
De Seaguar knoop is een echte voorslagknoop. Maar wel een bijzondere! Hij is bedacht door een van de medewerkers van de firma Seaguar. Deze firma brengt een fluorocarbon vislijn op de markt en daar moest ook een knoop bij bedacht worden. Ik zou het niet bedenken, maar zij wel en zie de Seaguar knoop is een feit. Fluorocarbon vislijnen zijn de laatste jaren bezig met een enorme opmars. En niet geheel onterecht, het is immers een lijn die in het water zo goed als onzichtbaar is.
 
De Waterknoop is van oorsprong een meervoudig overhandse knoop die veel door bergbeklimmers wordt toegepast. Wij hengelsporters gebruiken hem onder andere als voorslagknoop. Bij voorkeur om 2 nylonlijnen met elkaar te verbinden,  maar er kan meer met de Waterknoop. Je kan ook een zijlijntje in je onderlijn knopen door het bovenste deel van de lijn wat je normaal kort trimt, lang te laten. Het onderste gedeelte wel kort trimmen. Herhaal je deze knoop 3 maal achter elkaar dan heb je een onderlijn met 3 geknoopte dwarrellijnen.
 
De bloedknoop is een vaste favoriet van veel vissers en één van de meest gebruikte visknopen in de sportvisserij. De bloedknoop heeft een vrij hoge knoopsterkte. Een minimum van vijf windingen in elke lijn helpen de knoop om spanning en schokken te absorberen. De bloedknoop is een effectieve knoop om lijnen van gelijke of verschillende diameters aan elkaar te verbinden maar kan ook voor tal van andere verbindingen gebruikt worden. Bij voorkeur wordt de bloedknoop vaak ingezet als voorslagknoop.
 
De hengelsportknoop die je ook onder de namen uni to uni knot en dubbele Uni knoop tegen komt. De dubbele Grinner knoop  is een uitstekende en oersterke knoop binnen de hengelsport waarmee 2 lijnen, eventueel van ongelijke dikte, met elkaar verbonden kunnen worden. Denk hierbij aan nylon - nylon en nylon - gevlochten lijn. In het rijtje van voorslagknopen mag de dubbele Grinnerknoop absoluut niet ontbreken. Persoonlijk vinden wij dit een van de allerbeste knopen om je voorslag te verbinden met de hoofdlijn.
 
De achtknoop (Engels: Figure of eight) zegt het al, is een knoop in de vorm van een 8. Met een enkele lijn kan deze gebruikt worden om sommige afhouders of bijvoorbeeld kralen op de lijn te fixeren. Gebruik je een lus (dubbel geslagen lijn) om deze knoop mee te maken, dan heet deze in het Engels Figure Eight on a Bight. Deze lus kom je veel tegen bovenaan de zelf geknoopte lijntjes. En wil je even simpel 2 vislijnen met elkaar verbinden, dan maak je aan iedere kant een achtknoop en lus je de ene lijn door de andere heen.
 
De Albrightknoop dient om 2 draden van ongelijke dikte met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan nylon - nylon of nylon - gevlochten lijn. Leg in het dikke nylon een lus en houd deze vast tussen duim en wijsvinger, Haal de dunne draad door de lus, vervolg deze onder de lus door om hem vervolgens over de lus heen te wikkelen. Vergelijk jouw begin met het 1e plaatje van de Albrightknoop. Ziet dat er anders uit, begin dan gewoon opnieuw. Fietsen leerde je ook niet in 1 dag!