Advertenties

Advertenties

Advertenties

De Uni-knoop is een vrij algemeen gebruikte visknoop, betrouwbaar en betrekkelijk eenvoudig om te knopen. Als je de Uni-knoop toepast om een haak met de haaklijn te verbinden, heb je bij het uiteindelijke resultaat een extraatje gekregen.
 
Een echte naam weten wij niet voor deze knoop, maar het is een uitstekende visknoop waarmee je een haak aan een aaslijn zet. Veel sportvissers maken als ze een haak met een oogje hebben eerst een lusje en bevestigen dan de haak middels het lusje. Deze knoop laat ten eerste zien dat er meer mogelijkheden zijn om een haak met oog aan een aaslijn te zetten en ten tweede dat het resultaat een zeer sterke haak met oog verbinding is. Het is een zeer simpele doch oersterke verbinding waarmee een haak met oog aan de aaslijn geknoopt kan worden.
 
De dubbele Turleknoop is een vreemde eend in de bijt bij het zeevissen. Ten eerste kan ik al niet eens een knappe Nederlandse vertaling vinden van het woord Turle en ten tweede is hij eigenlijk alleen geschikt voor het goed vastbinden van je vlieg met je leader. Vanaf hier maak ik er dan ook weer de Double Turle Knot van. Klinkt Engels en is absoluut zo internationaal bekend. Het is dus een knoop die je eigenlijk bij het vliegvissen zou moeten gebruiken. Vliegvissen wordt vaak in een adem genoemd met het vissen op zoet water. Niets is echter minder waar. Je moet ze de kost geven die op het zoute water hun geluk beproeven met een vliegvishengel. Neem van mij aan, dan ben je snel door je zakgeld heen.....
 
De verbeterde Turleknoop is eigenlijk "bedacht" voor de vliegvisserij, maar aangezien vliegvissers hun grenzen steeds verleggen en je ze steeds vaker aan de Nederlandse kust ziet, is de verbeterde Turleknoop dus een knoop die hier niet mag ontbreken. Het vliegvissen op zeebaars bijvoorbeeld wint steeds meer aan populariteit. De verbeterde TurleKnoop is een vrij simpele knoop. Bekijk de plaatjes en probeer de knoop gewoon eens.
 
Of beter gezegd de Non Slip Mono Loop Knot. Zoals de naam al zegt: deze Non Slip Mono Loop knoop slipt niet zoals sommige andere lus knopen. De lus laat het vrijelijk bewegen van het kunstaas in het water toe en is vooral aan te raden bij het vissen met vliegen en kunstaas met veel actie. Maak een overhandse knoop in de lijn maar trek hem niet aan. Haal het lijnuiteinde door het oog van het kunstaas of plug en voer hem terug vanaf dezelfde kant door de overhandse knoop.
 
De Improved Clinch knoop, verbeterde Clinchknoop in knap Nederlands, is zonder meer een van de meest betrouwbare hengelsportknopen om haken met een oogje of wartels mee vast te zetten. Veel gebruikt vanwege het gemak waarmee deze visknoop te maken is. Dezelfde hengelsportknoop waarbij men de lijn tweemaal door het oogje haalt is beter bekend als de kunstaas of Trilene knoop. Haal de lijn door het oogje van de haak of wartel. Tweemaal voor de kunstaasknoop of Trilene knoop. 
 
Waarschijnlijk de hengelsportknoop waarmee elke visser ooit mee is begonnen om het knopen eigen te worden. Het simpel aanzetten van een bledhaak aan een stuk vislijn kan dan nog complex gebeuren zijn. Er zijn een aantal variaties van de bledknoop en er zullen dan ook nog een aantal illustraties van deze knoop volgen. Leg de lijn langs de haaksteel en maak een lus in de lijn. Leg deze lus voorbij of in de haakbocht en leg het begin van de lijn achter de haaksteel langs. Neem het uiteinde van de lus en de haakbocht tussen duim en wijsvinger.