Advertenties

Advertenties

Advertenties

 
Weet je dat wijting een lichte voorkeur voor de kleur rood heeft? Niet? Dan weet je het nu. En als je goed naar de bijgevoegde illustratie kijkt, zal het je direct opvallen dat de zeevisonderlijn die daar op afgebeeld staat over het algemeen bijzonder rood is. Dat is dus een bewuste keuze.
 
 
Wij hier in Nederland zijn maar verwend met die prachtige stranden en die geleidelijk aflopende zeebodem. Toch? Eigenlijk schets ik hier een ideaalsituatie die op veel van onze stranden opgaat, maar er zijn er ook die er onder water toch net iets anders uitzien.
 
 
Soms zit er alleen maar platvis. Bot, schar, misschien tong en als je mazzel hebt schol. Niet actief azend, maar loom afwachtend wat er aan voedsel voorbij komt en 'bijna' niet tot actie bereid. Dan is het moeilijk vissen en moet je alles uit de kast halen om ze tot een aanbeet te verleiden.
 
 
De Up and over Ledger Boom rig is een echt staaltje van vernuft. Aaslijnen in de categorie 'wapper-' c.q. 'dwarrellijn', een afhouder waarmee je een van de aaslijnen bij je lood vandaan kan houden én hij kan geclipt worden. En dat clippen maakt van hem een echte surfcast rig.
 
Dus? Gaan we voor zeebaars en laat ik nou nog een schitterende onderlijn in portefeuille hebben waarmee we die zeebaars kunnen belagen. Het is de Clip down Pennel rig en hij zat ooit in het onderlijnenprogramma van Gemini Genie Ltd. Tackle. Kant en klare onderlijnen maken ze bij Gemini Genie Tackle niet meer, maar de onderdelen waarmee je ze maakt wel! De Clip down Pennel rig is een vrij eenvoudige onderlijn zonder veel toeters en bellen, maar wel eentje die uitermate geschikt is om gericht achter de zeebaars aan te gaan. Hij heeft maar één aaslijn en toch vis je met twee haken. Die combinatie, kijk even naar de illustratie, noemt men een Pennel. Weet je gelijk waarom sommige onderlijnen Pennel rig worden genoemd...
 
 
Kan dat? Jazeker! Kijk maar eens naar bijgevoegde illustratie. Daar zie je een onderlijn op staan die ze bij Gemini Genie Ltd. Tackle in Engeland de Up and Over Ledger rig noemen. De 'uitvinder' en 'naamgever' van deze onderlijn is dus weer Gemini Genie Ltd. Tackle.
 
 
Krab op de bodem? Bied je zeepier of zager niet op, maar boven de zeebodem aan. Om de Alpha Bait clip bij jullie bekend te maken, heb ik deze eenvoudige onderlijn, ook wel de Single Hook clip down rig genoemd, voor jullie in een tekening verwerkt. Als ik het over clippen heb, heb ik het over surfcasten.
 
 
Eenvoudig en praktisch. Anders kan ik de Two Hook Bomber rig niet omschrijven. Eenvoudig, omdat je hem heel makkelijk zelf in elkaar kan zetten. Praktisch, omdat hij in de praktijk heeft bewezen dat hij doet wat moet doen. Namelijk jou vis opleveren! Met name rondvis en dan heb ik het over wijting, gul en zeebaars.
 
Een mooi voorbeeld van het 'Breakaway' impact shield in een onderlijn is deze Distance Bolt rig. Ieder onderdeel van deze onderlijn voor het zeevissen, is bewust en goed gekozen. Dit heeft tot gevolg dat deze surfcast rig ingezet kan worden om op grote afstand jouw zee-aas, zeepier, zager of mesheft, aan te bieden. Bedenk ook nog even dat een onderlijn waarmee grote afstanden overbrugt kunnen worden ook altijd gebruikt kan worden om minder ver te vissen...
 
 
Het is eind november en geloof het of niet, maar ik heb de eerste kabeljauw, je mag ook flinke gul lezen, al gezien. Afgelopen weekend is de eerste 60-plusser al vanaf het strand van Egmond aan Zee gevangen en bij ons in Castricum hadden wij de eerste 40-plussers.
 
 
Ik heb er weer eentje uit de keuken van Gemini Tackle Co Ltd. Namelijk de top pulley rig. Een surfcast rig pur sang. Hier zijn afstanden mee te gooien, daar wordt je bang van. Echt waar! Helaas heeft Gemini tackle deze onderlijn, alle onderlijnen overigens, uit hun assortiment gehaald en ben je dus helemaal op jezelf aan gewezen, als je met deze onderlijn voor het zeevissen wilt gaan vissen.
 
 
Een mooi voorbeeld van een onderlijn voor het zeevissen met het 'Breakaway' impact shield is de Two Hook Distance Pulley Rig. Echt een surfcast rig waarmee grote afstanden overbrugt kunnen worden. Zit de vis een keertje 'ver', weet dan, dat je ze met deze onderlijn misschien wél kunt bereiken.
 
 
Een surfcast rig is niet per definitie altijd alleen maar geschikt voor de grotere rondvissen, zoals zeebaars en kabeljauw. Nee, er zijn er ook die je perfect kan inzetten tijdens het vissen op wijting of zelfs platvis. Schar, bot, tong en ga zo maar door. Een mooi voorbeeld van zo'n onderlijn is deze Two Hook Flapper rig.
 
 
Ver, verder, nog verder. Vaak hoeft dat niet als je op tong vist, maar er zijn dagen dat ook die platvis vlak aan de kant niet te verleiden is tot een aanbeet. In zo'n geval moet je switchen en overstappen op een zogenoemde surfcast rig. Ik heb hier voor jullie de Two Hook Wishbone rig.
 
 
Nu eens een keer geen lang verhaal, maar gewoon een korte samenvatting. De hier afgebeelde onderlijn is, zoals de Engelsen hem noemen, een wishbone rig. Door gebruik te maken van het 'Breakaway' impact shield is het gelijk ook een surfcast rig.
 
 
Bracht ik al eerder de clip down pulley pennel rig onder jullie aandacht met de mededeling dat dit een fantastische onderlijn is om gericht in te zetten tijdens het vissen op wijting en gul. Kom ik vandaag met de up and over single hook pulley rig.
 
 
Bij ons op de Noordpier bij Wijk aan Zee wordt op dit moment volop wijting gevangen. Criticasters spreken zelfs van een ware plaag. Plaag of geen plaag, ik vis er graag op! En al mijn collega-vissers die er ook staan ook!
 
 
Tweehaaks onderlijn met impact lead. Het kon sinds medio oktober eigenlijk niet op met de wijting langs onze kust. Niet alleen vanuit de boot werden die lekkere rondvisjes volop gevangen, maar ook vanaf vrijwel alle stranden voor de kust van Nederland.
 
 
December tot en met februari zijn de maanden waarin het kaf van het koren wordt gescheiden. De vissers door dik en dun zetten alles op alles om optimaal te kunnen profiteren van die zo mooie en uitdagende wintervisserij. Anderen zitten nu -als ik het in voetbaltermen zou mogen uitdrukken- in de winterstop.
 
Soms kan het geen kwaad dat je wat verder kan gooien dan anders. De vis zit dan gewoon wat verder en dichter onder de kant pak je ze niet. Krachtige worpen hebben echter wel een stevige impact op je aas. En dan bedoel ik letterlijk impact. Of je gooit je zeepier of zager helemaal aan flenters of ze zitten helemaal op de verkeerde plek ergens op je aaslijn. En geloof mij, op die plek zit je haak niet. Gelukkig hebben de vergooiers, ook wel surfcasters, onder ons daar allerlei handige spulletjes voor bedacht. Deze Clipped Pulley Rig is daar een mooi voorbeeld van.