Advertenties

Advertenties

Advertenties

Bij mijn beschrijving van de Three down Rig had ik al een beetje verklapt dat ik ook nog met een weegschaaltje zou komen die je middels de Gemini Genie Snood link vastzet aan de hoofdlijn. Met deze Three down Wishbone Rig in combinatie met de Three down Rig heb je dus altijd twee totaal verschillende onderlijnen die multi-inzetbaar zijn.
 
De Three down Rig is een onwijs veelzijdige onderlijn voor de zeevisser. Vanwege de hoekafhouder gebruik ik deze onderlijn hoofdzakelijk tijdens het vissen vanuit onze eigen kleine boot, maar er zijn zat sportvissers die een dergelijke hoekafhouder met onderlijn perfect weg weten te zetten tijdens het strandvissen. Ik laat de keuze geheel aan jou over.
 
Herinner jij je Sunset Amnesia nog? Waarschijnlijk wel, maar Sunset Amnesia herinnert zich helemaal niets meer van jou. En dat is nou net de kracht van deze nylon lijn. Vergeten, alleen maar vergeten. Amnesia staat voor geheugenverlies. Over het algemeen zit niemand daar op te wachten, maar in de hengelsport is het een zegen. Echt waar!
 
In de Noordzee met haar krachtige getijdenstromen is ankerlood met stevige vaste ankers dikwijls een noodzaak. Onderlijnen en aas dienen immers verankerd op de zeebodem te worden gepresenteerd. Vliegt de lijn met een sneltreinvaart over de zeebodem, dan raken de haaklijnen vaak verward en is het vangen van een vis minimaal.
 
Ook binnen de hengelsport staat de wetenschap niet stil en je mag gerust stellen dat de kwaliteit van nylon vislijnen, maar ook die van Dyneema, gevlochten vislijnen, in de loop der tijd continue is verbeterd. Ondanks al deze verbeteringen ontkom je er echter niet aan om ook deze "vernieuwde" vislijnen na verloop van tijd te vervangen.
 
De Uni-knoop is een vrij algemeen gebruikte visknoop, betrouwbaar en betrekkelijk eenvoudig om te knopen. Als je de Uni-knoop toepast om een haak met de haaklijn te verbinden, heb je bij het uiteindelijke resultaat een extraatje gekregen.
 
De Surgeon's Loop is eenvoudig te knopen en verliest weinig kracht op de knoop. Veel vissers passen hem bewust maar nog veel vaker onbewust toe als ze een lus in een vislijn willen maken. Onbewust, gewoon omdat ze helemaal niet weten dat het maken van zo'n lus in de vislijn gedaan wordt met de Surgeon's Loop. Vliegvissers passen de Surgeon's Loop regelmatig toe om vliegen eenvoudig op of aan de leader te knopen. In zelfgeknoopte onderlijnen die tijdens het zeevissen worden ingezet is dit vaak de lusknoop waarmee men een onderlijn begint te knopen en waar je de wartel van de hoofdlijn of voorslag uiteindelijk in haakt.
 
Wie regelmatig de wat informatievere internetsites voor wat betreft de hengelsport bezoekt, zal het zeker opvallen dat vandaag de dag het "dropshotten" helemaal in is. Moet er zo tussen neus en lippen wel even aan toevoegen dat deze "dropshotters" het over het algemeen op het "zoete" doen. Wat niet wil zeggen, dat onze zoute broeders en zusters het niet doen, maar hun belevenissen worden op de een of andere manier wat minder vaak belicht in de media. Komt waarschijnlijk omdat wij zeevissers nou eenmaal van huis uit gewoon bescheiden mensen zijn. Toch?
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel willen wij u graag de grote broer van de zeepier voorstellen. Namelijk de Franse tap. De Franse tap is de grote broer van de zeepier. Deze megapier uit dezelfde familie kan namelijk wel zo’n 35 centimeter lang worden. Het sterke geurspoor dat de stevige tap afgeeft, maakt hem bijzonder geschikt als zeevisaas.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep. Deze keer doen we het "witje". Het "witje" ook wel de bleekscheet onder de zagers genoemd, is van alle zagersoorten doorgaans het minst bekend. En ook het minst gemakkelijk verkrijgbaar. Dit kleine zandzagertje dankt zijn naam aan zijn witte, parelmoerachtige kleur.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel komen de slikzagers aan bod. De slikzager maakt ook deel uit van de familie van de ons bekende zagers. Dit hele kleine en bijzonder beweeglijke zagertje komt doorgaans uit Frankrijk en is met name bij wedstrijdvissers ontzettend populair.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel zetten wij de zager voor het voetlicht. De zager is na de zeepier waarschijnlijk het meest gebruikte aas in de zeevisserij. Zagers zijn vergeleken met zeepieren een stuk steviger, vandaar dat ze vaak worden gebruikt voor het vissen met de dobber op vissoorten in de bovenste waterlagen.
 
Zeepieren, steek-, kweek- dan wel slikzagers, witjes en Franse tappen. Het gebruik aan zoute wormen voor gebruik als aas in de zeevisserij is aardig omvangrijk. In diverse artikelen nemen we deze zoute aassoorten eens wat uitgebreider onder de loep en in dit artikel mag de zeepier het spits afbijten. De zeepier is in de zeevisserij de bekendste en meest gebruikte aassoort. Hij is over het algemeen goed verkrijgbaar en allround inzetbaar aangezien vrijwel alle vissoorten in onze wateren er mee te vangen zijn.
 
Het is maandagmiddag zo rond half vier. Echt enthousiast om nog echt meters te maken, ben ik niet. Je kent dat vast wel, 'het maandaggevoel'. De telefoon gaat, het is mijn broer. Hij vraagt of ik zin heb om vanavond te gaan vissen. Er staat een mooi windje en hij komt uit het zuid-westen. Leden van onze zeevisvereniging De Salamander uit Castricum aan Zee hebben de afgelopen dagen leuk zeebaars gevangen vanaf ons 'eigen' strand, is wat ik te horen krijg. Meer heb ik niet nodig. Altijd! Hoe laat kom je me halen? Uurtje of zeven. Rijd jij nog even langs Bert om wat aas te regelen? Doe ik!
 
 
Weet je dat wijting een lichte voorkeur voor de kleur rood heeft? Niet? Dan weet je het nu. En als je goed naar de bijgevoegde illustratie kijkt, zal het je direct opvallen dat de zeevisonderlijn die daar op afgebeeld staat over het algemeen bijzonder rood is. Dat is dus een bewuste keuze.
 
Dat de zeebaars de meest spectaculaire sportvis is van het Nederlandse kustwater, is algemeen bekend. En gezien de gesloten tijd voor bepaalde zoetwater roofvissen én het kunstaasverbod dat tot de laatste zaterdag van mei van kracht is, heb je nu dus écht geen excuus meer om de komende maand niet  zelf een poging te wagen om zeebaars te verschalken! Bovendien zijn er voldoende parallellen te trekken tussen de roofvissen van het zoete water en de zeebaars, waaronder bijvoorbeeld de te gebruiken materialen.
 
De test van een zeebaarsset van Daiwa verliep niet helemaal zoals gepland. De hengel en molen kwamen in september beschikbaar en aangezien langs onze kust juist zo aan het eind van ons seizoen de grootste baarzen worden gevangen, gingen we er vanuit dat onze fieldtesters het materiaal flink aan de tand zou kunnen gaan voelen tijdens de actieve baarsvisserij met kunstaas. Maar dat was buiten de weersomstandigheden gerekend...
 
 
Wij hier in Nederland zijn maar verwend met die prachtige stranden en die geleidelijk aflopende zeebodem. Toch? Eigenlijk schets ik hier een ideaalsituatie die op veel van onze stranden opgaat, maar er zijn er ook die er onder water toch net iets anders uitzien.
 
 
Wie in de buurt van de pieren van IJmuiden en Wijk aan Zee woont én een liefhebber van het vissen op en aan zee is, weet dat de Zuid- en de Noordpier, zoals wij ze hier noemen, bekend staan om hun diversiteit aan vis die daar te vangen is. Het hele jaar door is het daar een komen en gaan van verschillende soorten vis die onze Noordzee rijk is. Geep, makreel, maar ook zeebaars.
 
Hoe vaak het mij al niet is overkomen, weet ik niet, maar ik weet zeker dat ik grotere vissen heb verspeeld, dan dat ik tot dusver heb weten te landen. Enkel en alleen omdat ik op dat moment met de verkeerde onderlijn stond te vissen. Sta ik lekker te makrelen met een 2-haaks verenpaternoster.  Besluit ik na de aanbeet eens niet op te halen, maar hem te laten zakken naar de bodem onder zo'n school makrelen moet toch de vis zwemmen die de makreel op zijn menukaart heeft staan? Klopt, en ook nu! Ik krijg een enorme aanbeet en mijn hengel kromt zich tot in het handvat. De strijd kan beginnen en ik ben er klaar voor. Mooi niet dus! Floep, mijn hengel veert recht en de rust is wedergekeerd. Eenmaal binnen gedraaid, vind ik nog een klein stukje makreel op de haak, de rest is weg. Conclusie: het idee was spannend, maar de onderlijn en aasaanbieding volledig ongeschikt.