Schep orde in de viskist chaos

Waarschijnlijk herken je dit wel. Lekker een dagje gevist en dan thuis die bende opruimen. Molens afspoelen onder lauw water, hengels afspoelen en schoonmaken, het zand van je waadpak afborstelen en dan ook nog even je onderlijnen nalopen. Misschien moeten er nieuwe haken op of hangen er nog restanten zeepier of zager aan. Kortom wil je weer vissen dan moet in ieder geval alles weer op en top zijn. Kan net het verschil zijn tussen vangen en niet vangen.

 

Ik heb de gewoonte, en ik heb gezien dat ik niet de enige ben, om iedere onderlijn die ik gebruik, na gebruik achteloos in mijn viskoffer te gooien. Niet even netjes in een zakje of zo, maar gewoon los in de viskoffer. Nou zou dat niet zo erg zijn als ik maar één onderlijn per vissessie gebruik, maar dat is "helaas" niet zo. De omstandigheden tijdens een vissessie wijzigen waar je bij staat en wil je vis blijven vangen dan zal je ook je onderlijn op die wisselende omstandigheden moeten aanpassen. Meestal is dat aanpassen bij mij gewoon een nieuwe of andere onderlijn pakken en daarmee gaan vissen. Op het eind van zo'n vissessie ligt mijn viskoffer dan ook vol met losse onderlijnen. Pas thuis heb ik dan weer spijt als haren op mijn hoofd dat ik niet even die onderlijnen netjes heb opgeborgen.

 

Overigens komt het ook voor dat ik gewoon geen tijd heb om mijn onderlijnen netjes op te vouwen en in mijn viskoffer te leggen. Als je vol in een wedstrijd zit en de ene na de andere vis wordt gevangen dan is het zaak om snel te wisselen om vol in de wedstrijd te blijven in plaats van het kuisen van je viskoffer. Thuis is mijn viskoffer een grote kluwen van onderlijnen die ik, omdat ik ze een volgende keer weer wil gebruiken, noodgedwongen een voor een uit de tist moet halen om ze kunnen controleren en eventueel herstellen. Hoe gek het ook klinkt, daar zit de meeste tijd van mijn schoonmaakklus in.

 

Toch denk ik dat ik nu de oplossing heb. Via Sjaak Verhage kreeg ik namelijk een onderlijn toegespeeld die moest worden uitgewerkt voor zijn rubriek "Onderlijnen van lezers" in ons lijfblad de Zeehengelsport. Deze tweehaaks onderlijn met impactlead voor de wijting zat in een heel klein zakje. Het enige wat ik eigenlijk zag, was een geel rond klosje en daarom heen zat die onderlijn. Achteloos haalde ik het klosje uit het zakje en begon ik de onderlijn van het klosje te rollen. Er kwam een onderlijn vanaf met enorm lange aaslijnen. Het eraf halen was simpel en de onderlijn was eigenlijk direct klaar voor gebruik. De haken zaten op een volkomen willekeurige plek in het gele klosje geprikt en de wartel waarmee de onderlijn aan de hoofdlijn kan worden bevestigd, was gefixeerd met een heel klein stevig spijkertje.

 

Dat de haken overal vastgezet kunnen worden, komt omdat het gele klosje is gemaakt van een stevig, maar toch zacht genoeg om je haken scherp te houden, foam. In eerste instantie viel me die vernuftheid mij niet op. Maar toen ik druk aan het tekenen was en ik de onderlijn keer op keer oppakte om alle details goed tot uiting te brengen, was het resultaat uiteindelijk weer een onderlijn die onwijs in de tist zat. Vooral door die onwijs lange aaslijnen. Laten die lange aaslijnen nou net de trend gaan worden. Lees maar eens de wedstrijdverslagen van Kees Westdorp in wederom ons lijfblad. Pas toen ben ik dat gekke gele ronde klosje nog eens goed gaan bekijken en zag ik eindelijk de oplossing voor mijn achteloos weggegooide onderlijnen. Bij het wisselen van je onderlijn steek je even zo'n geel klosje in je zak, je ontclipt de "oude" onderlijn, bevestigt de nieuwe, reeds beaasde, onderlijn, gooit in en daarna pak je gauw die "oude" onderlijn en rol je die even gauw over dat gele klosje. Zullen we dat gele klosje hierna maar gewoon "onderlijnhouder" noemen? Overigens is het klosje helemaal rond en niet zoals in de tekening aan twee zijkanten afgevlakt. Dat afvlakken heb ikzelf gedaan om hem beter in mijn viskist op te kunnen bergen.

De Catch It Easy Spool Rig! Een verdomd handig dingetje om je onderlijn voor het zeevissen op te bewaren.

 

Op dit moment ken ik nog weinig hengelsportzaken die dit onderlijnhoudertje met de officiele naam Easy Rig Spool in hun assortiment hebben, maar ik weet dat Catch-It-Easy de verdeler ervan is. Vraag dus gewoon aan jouw favoriete hengelsportwinkelier of hij genegen is om de Easy Rig Spool voor jou te bestellen. Het artikelnummer is 0560 00. Lukt dat niet en ben je toevallig in de buurt van Cadzand-Bad, breng dan even een bezoekje aan hengelsport De Zeebaars. Daar krijg je voor 3,95 euro zes van die vreselijk handige onderlijnhoudertjes.

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com