Esca - Licht in de duisternis?

Licht in de duisternis: de Esca!Bijzondere titel voor een zeer bijzonder apparaatje. Dat apparaatje heet Esca. Esca is de naam van het lichtorgaan van de zeeduivel, of “anglerfish”, zoals hij in het Engels genoemd wordt. Esca betekent dus “loklichtje”. Een andere naam voor Esca is “bioluminescentie”. Deze naam is afkomstig van “bios” [Grieks], wat “levend” betekent, en “lumen” [Latijn], wat “licht” betekent. “Levend licht” dus.

 

Ik heb dit allemaal niet zelf bedacht hoor, maar "geleend" van de ontwikkelaars van dat Esca-apparaatje. Nou maar weer even back to earth. Een tijdje geleden kwam ik Raffie tegen van Zeevisland.com. Hij had wat nieuws en dat moest ik zien, maar vooral uitproberen. Vooral dat laatste vind ik altijd leuk. Experimenteren! Hij pakte een zeer luxe doosje, met daarin een koperen plaatje en aan dat plaatje zat een dreg. Ik wou nog zeggen: "zo duur ingepakt blinkertje!", maar het leek me raadzamer om eerst maar even mijn leesbrilletje op te doen. Een wereld ging voor mij open, heb ik altijd als ik mijn leesbril opzet. Misschien wordt het weer eens tijd voor de opticien. Afijn, toen ik wat beter keek, zag ik dat op dat koperen plaatje op een zeer ingenieuze manier een printplaatje was bevestigd. Dacht gelijk: "leuk een mp3-speler voor de visser", maar ook nu leek het mij verstandiger om eerst maar even te vragen: "ehhh Raf, wat is dit?". Wat denk je dat ie zegt?: "dit is nou de Esca". Een wereld ging voor mij open, of toch niet? Gelukkig begreep ik de rest wel.

 

De Esca met een groene muppet aan de afhouder!De Esca is dus een apparaatje wat onder water licht produceerd. Er zijn er die groen, en er zijn er die blauw licht produceren. In beide varianten zijn er weer die een knipperend effect hebben, vergelijk het met zo'n los fietslampje die je op knipperen kan zetten, en dan is er nog de variant die een opgloeiend effect heeft. Die laatste mag je vergelijken met een vuurtoren. Even vol licht en dan weer afzwakkend. Licht schijnt, en ik geloof daar heilig in, altijd een aantrekkingskracht te hebben op vis. Van vroeger weet ik mij nog te herinneren dat ik tijdens het paling vissen in slootjes rondom Castricum altijd meer paling ving onder het licht van een lantaarnpaal dan in volstrekte duisternis. Van de kleur blauw weet ik ook nog dat deze kleur op grote diepte het langst zichtbaar blijft. Vandaar mijn voorkeur voor blauwe pilkers of blauw kunstaas op grote diepten. De kleur groen daarentegen werkt altijd super in "dik" water. Misschien dat je voor dik ook troebel mag lezen. Wat ik persoonlijk heel bijzonder vind, is dat de Esca door aanraking met water "vanzelf" aan gaat. En dat schijnt hij zo'n 80 uur vol te houden! Daarna is het over en sluiten. Ik heb nog nooit 80 uur aaneen mijn aas in het water gehad. Jullie? Mijn vrouw ziet me aankomen!

 

Esca in combinatie met een onvervalste Nederlandse onderlijn met wapperlijn!Raffie wist mij te vertellen dat de Esca in Noorwegen een regelrechte hit is. Lijkt mij ook niet zo verwonderlijk in die dieptes die je daar tegenkomt. Toch kriebelde het in mijn achterhoofd. Als regelmatig nachtvisser op de Noordpier van Wijk aan Zee zou dit apparaatje mij best wel eens van dienst kunnen zijn. Maar dan natuurlijk niet aan een pilker of verstopt in een squid of shrimp. Was ik nog vergeten te vertellen, die squid en shrimp zijn speciaal op de markt gebracht om je Esca in te verstoppen. Voor de kantvissers in Nederland van geen enkel nut, maar voor de wrakvissers en kleine bootjes vissers zeker het overwegen waard om ook te proberen. Voor de kantvissers van geen enkel nut? Misschien toch eens proberen tijdens een heftige stroming op zeebaars in het voor- en of najaar. Als je het niet probeert, kom je er niet achter ook.......! Kortom opties te over.

 

Esca in combinatie met een rode pilker!Wij hebben eens nagedacht over het toepassen van de Esca in Nederland aan een "gewone" onderlijn en voor de rest wat ideetjes toegevoegd wat of je allemaal zou kunnen doen om de Esca eens uit te proberen. Bijvoorbeeld de Esca in combinatie met een pilker, in combinatie met een haviskeboom met octopussy, maar ook aan een "gewone" onderlijn met twee dwarrellijnen. Bevestig bij voorkeur de Esca zo dicht mogelijk bij, het liefts aan, het lood. Dit om tijdens de ingooi geen rare knikken in je lijn te krijgen door het gewicht van de Esca. Dat gewicht stelt niet veel voor, maar als er geen stroomlijn in je lijn zit, gebeuren er vreemde dingen tijdens jouw inworp.

 

Het is nu [nog] te kort dag om al ervaringen met jullie te kunnen delen. Neem van mij aan dat als ik weer eens in de avonduren op de Noordpier in Wijk aan Zee ga vissen, ik de Esca ga inzetten. Eind februari is het de bedoeling dat ik meega met een meerdaagse wrakvistocht. De Esca zit in mijn viskoffer en als het donker wordt en de schipper ergens een plekkie zoekt om te ankeren, ga ik stiekum een beetje klooien met die Esca. Mijn broers en ik hebben altijd "geheime wapens" onderling. De mijne heet die trip: Esca.

 

Bron: Zeevisland.com

© Onderlijnenvooropzee.com