De 6 onderdelen van een vishaak

Hoe kies je voor de juiste vishaak. In de hengelsport zijn er maar twee elementen zonder welke je niet zou kunnen vissen. De eerste is de vislijn en de tweede de haak. Ook niet voor niets dat deze twee-eenheid in menig survivalpakket voorkomt. Zelfs met een wilgentak zou je met deze twee nog kunnen vissen maar zodra er een ontbreekt…...? Ook niet voor niets dat deze twee items in zoveel soorten, maten en uitvoeringen verkrijgbaar zijn en op deze pagina gaan we wat dieper in op “waarmee rekening te houden bij de keuze voor de juiste vishaak”. Geen vishaak is hetzelfde en hier treft u de 6 haakonderdelen aan waarmee ze allemaal van elkaar verschillen:

 

De zes onderdelen van een vishaak.

De zes onderdelen van een vishaak

  

  1. De gebruikte draaddikte,
  2. Een oogje of een bledje,
  3. De haaksteel,
  4. De haakbocht,
  5. De weerhaak,
  6. De haakpunt

 

Elke vishaak heeft als hoofddoel het haken van een vis. Daarbij komt dat tot die tijd het aas goed op de haak moet worden gehouden ongeacht de vissoort die je graag wil vangen. De 6 criteria uit de afbeelding zijn de punten waarop alle verkrijgbare vishaken van elkaar verschillen. Elk dragen ze met de kenmerkende verschillen bij aan het hoofddoel en vormen samen haak- eigenschappen. Een hele dunne haak zal het aas minimaal beschadigen maar te dun bezwijkt. Een kleine weerhaak haakt makkelijker, maar lost zich ook eerder en je wilt ook niet de vis onnodig beschadigen door een te grote weerhaak. 

 

Uiteindelijk 6 punten waarin compromissen leiden tot de juiste haakkeuze. Er bestaat geen vis waar geen haak voor is en de persoonlijke voorkeuren en innovatieve fabrikanten zorgen voor rekken vol bij de hengelsportwinkeliers. Specifiek voor witvis, karper, brasem, meerval, gul/kabeljauw, paling, platvis en zo kan ik nog wel even doorgaan. Haken met een bledje op de steel kom je veel bij de kleinere en kleinste haakjes tegen en worden aangezet met de Bledknoop. De haken met een oogje kunnen met verschillende hengelsportknopen worden gemonteerd. Als je platvishaken gebruikt met weerhaakjes op de steel blijven de zeepieren en zagers beter op de haaksteel zitten dan bij een haaksteel zonder weerhaakjes. Als een zeepier of zager op een gulhaak gezet wordt zal de pier door de grote weerhaak eerder leeglopen. Gebruik je een grote haak met een dunnere steel en een kleinere weerhaak zal dat veel minder snel gebeuren.

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com

© Onderlijnenvooropzee.com