Breakaway Impact Shield

Het Breakaway impact shield is niet nieuw. Ja, wel als je het net gekocht hebt natuurlijk! Maar niet als noviteit binnen de zeevissport. Jaren geleden, toen het surfcasten net een beetje op kwam, introduceerde Breakaway Tackle uit Engeland het zogenoemde 'Breakaway' impact shield. Dat Breakaway van de 'bedenker' is altijd aan de naam 'impact shield' blijven hangen, terwijl dat bij andere artikelen uit hun assortiment niet het geval is. Maar dat terzijde.

 

Surfcasters worden niet geboren, maar zijn mensen zoals jij en ik, die graag verder dan ver willen gooien. Om grote afstanden te overbruggen, bedenken zij allerlei truckjes voor het ultieme doel. Ver, heel ver! 'Big' Danny Moeskops uit België kan je er alles over vertellen. Tik zijn naam maar eens in op Google.

 

De commercie is daar handig op ingesprongen en is met de surfcasters gaan meedenken. Het grote probleem bij krachtige worpen is namelijk dat jouw zee-aas, bijvoorbeeld zeepier, zager en mesheft, niet goed met die krachten kan omgaan. Het schuift, verfrummelt of vliegt van de haak. 'Clippen' bleek de oplossing! Met andere woorden, stel je aas veilig door het te fixeren voordat je het in het water gooit. Breakaway tackle introduceerde als een van de eerste een super artikel om te clippen, namelijk het Breakaway Impact Shield. Jouw met aas gevulde haak clip je aan het impact shield vast en daarna is het aan jou om de boel zover als mogelijk in het zeewater te gooien. Op het moment dat het impact shield het water oppervlak raakt, schiet het omhoog tot tegen de kraal. Die kraal wordt weer tegengehouden door een 'crimp' en zo schuift jouw haak langzaam van het impact shield af en kan de aaslijn doen waarvoor hij gemaakt is. Namelijk jouw aas aanbieden aan geïnteresseerde vissen. Crimp is het Engelse woord voor een hol loodje wat je over een nylon lijn kan schuiven en kan vastzetten op de plek die jij wilt. Klein, maar reuze handig.

 

Een goed idee wordt altijd 'geleend'. Het 'alleenrecht' duurde dan ook niet lang voor Breakaway tackle en andere leveranciers hadden het impact shield ook in hun assortiment. Om nog een beetje uniek over te komen, kozen ze dan vaak voor een andere kleur. Ik ben ze dan ook al tegen gekomen in de kleuren geel en blauw. Welke kleur beter vist, weet ik niet, maar ik weet wel dat toen ik mijn eerste stappen zette in het surfcasten, het Breakaway impact shield mij al gauw de eerste meters verder gaf, waar ik zo naar op zoek was. Oh ja, ook al zijn de 'imitatie' impact shields niet van Breakaway, toch ook die krijgen toch vaak de naam 'Breakaway Impact Shield'. Waar jouw voorkeur naar uit gaat voor wat betreft kleur, laat ik lekker aan jou over. Wat ik wel weet, is dat jij zeker verder gaat gooien als je zo'n impact shield gebruikt. Ik zeg niet dat jij er meer door gaat vangen, maar wel dat het je horizon verbreedt.

 

Als je 'down' clipt, is het gebruik van sequins in combinatie met een kraal en stopknoop zeker aan te raden. Het zorgt er namelijk voor dat jouw zeepier, zager of mesheft niet de aaslijn op kan schuiven. Met down clippen bedoel ik dat je haak richting lood geclipt is. Als je up clipt, staat je haak richting de wartel die je hoofdlijn van je onderlijn met je hoofdlijn verbindt. In het laatste geval zijn die sequin, kraal en stopknoop niet nodig. Zelfs overbodig. Het is maar dat je het weet.

 

Het Breakaway Impact Shield is te koop bij de beter gesorteerde hengelsportzaak bij jou in de buurt of rechtstreeks via internet bij Breakaway tackle in Engeland. In het laatste geval gewoon even 'Breakaway Tackle' intikken onder Google. Vandaag was ik nog bij Nipro Hengelsport in Sint Maarten te Noord-Holland en daar hingen er nog genoeg. Ook zij hebben een internetshop. Doe er je voordeel mee.

 

De illustratie hier onder is bedoeld om je de werking van het Breakaway Impact Shield uit te leggen. De kleur die ik gebruikt heb om de kralen aan te duiden, is gekozen om het geheel duidelijk te presenteren en niet om jou te vertellen dat je die kleur moet gebruiken. Hetzelfde geldt voor de kleur van de aaslijn en de gekozen haak. Experimenteer naar eigen keuze en gebruik de kleuren en haakmaat waar jij de voorkeur aan geeft.

Het Breakaway Impact Shield simpel uitgelegd. Alle surfcasters hebben hem in hun viskist!

 

Bron: Onderlijnenvooropzee.com
© Onderlijnenvooropzee.com