Zeevissen met kunstaas

Zeevissen vanaf de kant met kunstaas is een prachtige zomervisserij. Toch wagen maar betrekkelijk weinig roofvissers, en dan met name de kunstaasvissers, van het zoete water zich hieraan. 'Waar', 'hoe' en 'wanneer' zijn vragen die voor velen een te hoge drempel opwerpen. Helemaal niet nodig, want ook jij kunt deze zomer je eerste zoute rover met kunstaas vangen. Kunstaasvissers, zowel op het zoete als het zoute, willen in eerste instantie simpelweg actie! 

 

Zeebaars! Misschien wel jouw eerste rover aan kunstaas...

Zeebaars! Misschien wel jouw eerste rover aan kunstaas...

 

Aan zee doe je er dan goed aan om te kiezen voor een simpele montage die overal toepaspaar, gemakkelijk te vissen en voor vrijwel alle zoute rovers interessant is. Dan heb ik het over vissen met een licht werppilkertje, met eventueel op pakweg 30 tot 50 centimeter daarboven een klein deltavisje als bijvanger. Want nu het speldaas in overvloed aanwezig is, azen zowel de zeebaars, fint, makreel, horsmakreel en geep op kleine vis. Daar passen we het formaat van ons kunstaas dus op aan.

 

Werppilkertjes zijn er in vele variëteiten...

Werppilkertjes zijn er in vele variëteiten...

 

Quote: "Met een licht werppilkertje is actie aan de kust bijna gegarandeerd."

 

De voordelen van het vissen met werppilkertjes zijn legio: je kunt ze zowel ondiep als diep vissen, een flink eind weg werpen, er veel verschillende vissoorten aan vangen en ze zijn relatief goedkoop. Aan een lichte spinhengel beleef je bovendien sport van de bovenste plank. Tenslote is de vistechniek met een werppilkertje erg eenvoudig: je kunt bijna niets fout doen. Zorg er wel voor dat je altijd vist als er een goede getijdenstroming staat. Vis dus met opkomend of afgaand tij en sla hoog- en laagwater lekker over. Dan staat er namelijk amper stroming en is de vis veel minder actief.

 

Afstand maken met een werppilker aan je spinhengel is geen enkel probleem...

Afstand maken met een werppilker aan je spinhengel is geen enkel probleem.

 

Werp in, sluit de beugel van je molen zodra je pilkertje het water raakt en laat hem aan een strakke lijn tot op de zeebodem zakken. Houd daarbij je hengel hoog! Haal je pilkertje nu met drie tot vijf snelle slagen een stukje binnen en laat hem vervolgens weer aan een strakke lijn naar de zeebodem zakken. Herhaal dit tot een paar meter voor de kant. Met deze vistechniek imiteer je een wegvluchtend speldaasje. Dit lokt een natuurlijke reactie uit bij roofvissen. Vooral zeebaars zoekt zijn prooi vlak bij de bodem. Je kunt de werppilker - al dan niet met bijvanger - ook hoger en zelfs door het oppervlaktewater binnenvissen door in te werpen en snel in te draaien. Wissel daarbij het indraaitempo een beetje af. Fint, markreel, horsmakreel en geep zoeken hun prooi bij voorkeur in het oppervlaktewater.

 

Naar de bodem, iets binnen draaien en weer naar de bodem... Zo vang je zeebaars!

Zo vang je zeebaars! Naar de bodem, iets binnen draaien en weer naar de bodem...

 

Tenslotte: niets is zo slecht voor je materiaal als zout water. Spoel je spinhengel, molen en gebruikte kunstaas daarom na de visdag thuis altijd even af onder een lauwe kraan.

 

Checklist:

  • Spinhengel van 2.4 tot 3 meter lang met een werpgewicht tot 40 gram.
  • Werppilkertjes van 20-30 gram zwaar. Kies bij helder water voor natuurlijke kleuren zoals bijvoorbeeld zilver, grijs en blauw. Is het water troebel dan doen de felle kleuren oranje en roze het goed.
  • Lichte lepeltjes.
  • Deltavisjes.
  • Gevlochten hoofdlijn van 10/00-14/00.
  • Een één meter lange 30/00-40/00 fluorocarbon leader.

 

Werppilkertje in combinatie met een deltavisje... Een vangende combinatie!

Een vangende combinatie. Een werppilkertje in combinatie met een deltavisje...

 

Denk je, hé wat een bekend artikel, dan klopt dat helemaal. De tekst is bijna in zijn geheel overgenomen uit Hét Visblad. Een officiele uitgave van Sportvisserij Nederland. Alle credits gaan dan ook naar de auteur Joël Bolks. Hét Visblad komt maandelijks met een uitgave en staat bomvol vistechnische artikelen, nieuwtjes, opinies en wedstrijdverslagen. In de losse verkoop kost het blad 2,50 euro en als abonnee betaal je per maand minder dan 1 euro voor het blad. Een echte aanrader voor heel weinig geld!

 

Bron: Hét Visblad, Sportvisserij Nederland
© Onderlijnenvooropzee.com