Zager versus Zeepier

Het onderstaande verhaal is in zijn geheel overgenomen uit het sportvisblad Hét Visblad van juli 2007. Dit blad staat iedere maand  barstensvol met allerlei interressante artikelen over de vissport in zijn algemeen. Het beperkt zich niet tot "het zoete" maar geeft ook zeer veel informatie over het zeevissen. Dat laatste is niet zo verwonderlijk met een kei als Ed Stoop, zeevisser in hart en nieren, als werknemer. Hét Visblad is een uitgave van Sportvisserij Nederland. Sportvisserij Nederland behartigt landelijk de belangen van de sportvisserij en Sportvisserij Nederland zorgt ervoor dat sportvissers mogen vissen, dat er vis zit én dat sportvissers kunnen vissen. Klinkt bombastisch, maar de resultaten die zij tot dusver hebben neergezet, mogen er zijn. Zeker de moeite waard om zelf eens een exemplaar van Hét Visblad te kopen of misschien om je erop te abbonneren.

 

Copyright

Wij zijn ons terdege bewust van het feit dat alles wat hieronder staat eigendom is van Sportvisserij Nederland. Maar Juul Steyn, hoofdredacteur van Hét Visblad, heeft ons persoonlijk toestemming gegeven om onderstaand artikel te mogen plaatsen. Daarvoor zijn wij hem zeer erkentelijk en wij hopen dat het verhaal over de zager versus pier de grijze vlakken die er misschien nog bij jou zijn over deze aassoorten, wit maakt. Hoe je het ook wendt of keert, een beetje kennis van zaken over het meest gebruikte zeeaas in Nederland kan zeker geen kwaad. Doe er je voordeel mee.

 

Zeeaas - zager en zeepier

De Zager

Heel of in stukken?

Nereis virens, zagerZagers kunnen zowel heel als in stukken op de haak worden geregen. Voor platvis doet een lekker stuk zager van een centimeter of vier, vijf en geheel op de haak geregen het goed. Voor zeebaars is het daarentegen goed om de haak slechts door de kop of de bovenste helft van de zager te prikken/rijgen zodat een groot deel van de zager vrij kan bewegen. In geval van kleine zagers is het soms goed meerdere zagertjes door de kop te rijgen, zodat er een zogenaamd octopusje ontstaat. Pas op! Zagers hebben twee tanden en kunnen, als ze groot zijn, lelijk bijten.

Een zagerallergie kan dat?

Zagers scheiden inderdaad sap af waarin stoffen zitten die irritatie aan vingertoppen en nagelriemen kunnen geven. Deze irritatie kan zelfs zover gaan dat sprake is van een allergische reactie en pijnlijk opgezwollen vingers. Knijp zagers daarom niet met je nagels in stukjes en was na gebruik steeds je handen in schoon zeewater. Mocht je er echt allergisch voor zijn, dan kunnen rubber handschoenen veel narigheid voorkomen.

Historie

Nereis virens, zagerZagers worden net als zeepieren pas sinds de jaren '50 grootschalig gebruikt. Deze kaakdragers werden tot begin jaren '90 grootschalig handmatig op mosselbanken gespit. Sindsdien zijn zulke stekken minder toegankelijk geworden en kwam de zagerkweek in opmars. Vandaag de dag vind je in de winkels enkel nog gekweekte zagers.

Verkrijgbaarheid

Kopen: zagers worden tegenwoordig gekweekt waardoor ze in de hele kuststreek goed verkrijgbaar zijn. Zelf steken: zo goed als onmogelijk. Prijs: een ons kost al gauw 4 tot 5 euro. Rantsoen: voor een dag vissen met twee hengels is twee tot drie ons niet overdreven veel.

Houdbaarheid

Nereis virens, zagerNet zoals in de kwekerij zijn zagers veruit het langst houdbaar als ze in schoon zuurstofrijk zeewater worden gehouden. In veel winkels staan daarom speciale bassins met zuurstofpompen. Buiten het water en koel bewaard zijn zagers langer houdbaar dan zeepieren. Ze worden meestal verkocht in gemalen zeeturf. Ook aarde en gewone turf worden gebruikt, maar zijn minder geschikt. Apart als een sigaret opgerold in stukjes krantenpapier, zodat ze elkaar niet kunnen bijten, zijn zagers op een koele plaats zeker een week houdbaar.

Super specialistenaas

Net als met de zeepier vang je met zagers ook gul [kabeljauw], wijting, steenbolk, aal, alle bekende platvissen en natuurlijk bijvangsten als meuntjes, puitalen, zeedonderpadden en meer van dit soort mooie maar veelal onbeduidende visjes. Voor al deze vissoorten geldt echter dat ze over het algemeen liever een zeepier hebben. De zager  is echter wel een echt specialistenaas dat onder bepaalde omstandigheden beter is voor tong. En als ze iets verrot zijn, kan de schar er vaak helemaal niet meer vanaf blijven. Tot slot is een zager onder een dobbertje onweerstaanbaar voor zeebaars.

De Zeepier

Heel of in stukken?

Arenicola marina, ZeepierZeepieren kun je het beste als één geheel op de haak rijgen. Deze beestjes lenen zich nu eenmaal niet om in stukken te snijden. Zodra je dat doet, verliezen ze belangrijke sappen en zit jij met een grote kliederboel - het worden niet voor niets leeglopers genoemd. Om dit leeglopen te voorkomen, gebruik je een pierennaald, beter bekend als aasnaald. Voor platvis is één flinke zeepier of twee kleintjes voldoende, terwijl voor gul gerust drie of vier vette pieren op een forse haak mogen.

Historie

De zeepier werd pas vanaf de jaren '50 van de vorige eeuw populair. Daarvoor deden zeevissers het vooral met schelpdieren, garnalen, stukken vis en kippendarmen. De vangsten werden meteen [nóg] beter en al snel lagen de eerste zeepieren in de hengelsportwinkels. Sindsdien is de zeepier niet meer weg te denken uit de moderne zeesportvisserij.

Verkrijgbaarheid

Arenicola marina, ZeepierKopen: kan in nagenoeg elke hengelsportzaak. Bij twijfel even bellen en eventueel bestellen. Zelf steken: kan, maar in Zeeland alleen met de VISpas of de ZeeVISpas. Vooral het Waddengebied en de Zeeuwse Delta hebben goede slikplaten waar veel zeepieren voorkomen. Prijs: dichtbij de spitplaatsen betaal je zo'n 8 tot 10 eurocent per pier, in de Randstad is dat al gauw 11 tot 13 cent. Rantsoen: voor een dag zeevissen met twee hengels heb je al snel een stuk of honderd zeepieren nodig.

Houdbaarheid

Arenicola marina, ZeepierTankpieren: dit zijn in het wild gestoken zeepieren die in een speciale tank met zeewater worden gehouden. Deze pieren zijn eenmaal uit het water het minst goed houdbaar; in vochtige kranten twee a drie dagen. Zelf gestoken pieren: porties zelfgespitte pieren in een vochtige krant blijven op een koele plaats [koelkast, koelbox of koude stenen vloer] een dag of drie, vier goed. Verzorging: bewaar je pieren altijd koel in krantenpapier. De pieren scheiden altijd wat vocht af waardoor het papier mooi vochtig wordt. Eenmaal dood vervallen pieren snel tot een stinkende slijmerige massa waar niet meer mee gevist kan worden.

Beste allround aas

Zeepieren zijn in ons kustwater zonder twijfel het beste allround zeeaas. De zager is een goede tweede, op sommige stekken zelfs favoriet, maar legt het in het algemeen toch af tegen de zeepier. Dikke zwarte zeepieren zijn in ieder geval het beste aas voor gul. Zeebaars vang je er ook mee, al heeft deze weer een voorkeur voor de zager. Platvis is in ieder geval gek op leeglopers.

 

Bron: Hét Visblad, jaargang 33, juli 2007

© Onderlijnenvooropzee.com